Thursday, February 5, 2015

PTPTN; kurangkan baki pinjaman guna akaun 2 KWSP


Bismillahirahmanirahim. 

Last time kan PTPTN buat promosi bayaran balik sehingga hujung tahun 2014. Siapa2 yang lunaskan pinjaman akan dapat rebate sebanyak 20% dari nilai pinjaman. Banyak tuhhhh. Padilah asyik la terngiang2 dengan iklan PTPTN tu. Lagi satu bab yang terngiang2 adalah, yang iklan kat radio cakap;Hutang langsai, hidup berkat. Krik krikk. Cakap kat Husband, sentap lah dengar iklan tu sebab tak bayar PTPTN lagi. Hahaha. 

Masa mula bekerja, gaji 1st Padilah adalah sebanyak 1k. Dah tolak2 epf semua, ada la 8ratus kot tinggal. Hehehe. Masa tu kumpul duet untuk kahwin. Lepas kahwin, tukar kerja, gaji dapat by hand. Masa tu dah pakai kereta. Pon tak bayar jugak. And kerja terakhir sebelum jadi suri rumah ni, status kerja adalah temporary. Pon liat nak membayar. Alasan banyak kan? Malu sendiri je rasa. 

Ada cakap kat Husband, if dapat kerja tetap lepas ni, InsyaAllah nak buat potongan gaji untuk bayaran PTPTN. Tapi akan kerja balik tu tak tau lah bila kan. Takpe lah, semoga dapat langsaikan hutang2 ni secepat mungkin, Amin. 

Ok, Padilah buat bayaran PTPTN ni guna Akaun II KWSP. Akaun I tak boleh usik kan. Akaun II ni keluarkan untuk downpayment rumah, buat bayaran mengurangkan pinjaman perumahan pon boleh. Adik Padilah buat untuk bayaran sambung belajar jugak. Buat bayar yuran lah, dia dah tetap penjawat awam, jadi akaun II ni buat untuk habiskan study saja. 
  • First step kena pegi PTPTN, minta penyata pinjaman yang terkini. Masa buat tu awal Januari. Pegawai dia tanya bila nak pergi KWSP, sebab kalau lebih dari bulan tu, jumlah baki kan dah  lain. So, penyata tu valid untuk bulan yang dinyatakan aje. Penyata dari print website tak valid sebab pegawai PTPTN akan sahkan dulu penyata untuk KWSP tu. 
  • Salinan surat perjanjian pinjaman PTPTN. Yang kita sign awal2 dulu tu. Padilah punya dah hilang, jadi bayar RM90 untuk salinan dari PTPTN. Dia siap print, sign sah salinan benar dari pegawai PTPTN jugak. 
  • Borang 9(H) dari KWSP. Borang ni isi dengan pen hitam, kepilkan sekali dengan dokumen2 laen yang dia mintak. Borang ni boleh isi online, jadi bila print details dah ada. Atau print blank form isi sendiri. Kalau pergi pejabat KWSP pon boleh ambik secara percuma. Tapi elok isi siap2 sebelum ke pejabat dia kan? 
  • Salinan IC depan dan belakang. 
  • Salinan skroll Ijazah (Atau ape2 peringkat yang kita guna untuk belajar tu lah kan) 
Ada lagi dokumen2 lain kalau dengan tujuan lain, tapi untuk yang Padilah buat, cuma 5 dokumen kat atas je. Buat salinan 2 copy, satu bagi KWSP. Satu lagi Padilah simpan untuk rujukan nanti.

Urusan kat kaunter KWSP pon kejap je. Pegawai cek dokumen, dahsiap semua dia tanya berapa nilai nak keluarkan dari akaunII, lepas tu cap jari. Dah siap. Dia cakap KWSP akan bayar ke PTPTN dalam masa 30 hari. Tapi lepas 3 4 hari buat urusan kat KWSP, pegawai dari PTPTN call and bagitau payment dah masuk. Lepas tu minggu depannya, surat penyata dari KWSP dah sampai rumah. submit dokument on 7th Jan, surat penyata date 13th Jan. Kejap je process nya. 



Mula2 rasa macam, hmm nak buat ke sebab tak dapat bayar habis pon kan. Nilai akaun II Padilah cuma separuh dari nilai pinjaman PTPTN. Kalau bayar habis semua,dapat rebate 20% hari tu dari nilai seluruh pinjaman. Tapi mane la nak carik lagi separuh kan. takpe lah, lepas ni kalau naik interest dia pon, naik dari nilai separuh je. bukan nilai pinjaman penuh dah. (Huhuhuhu sedapkan hati sendiri). 

Tuesday, February 3, 2015

Saya 29, saya OK!

Bismillahirahmanirahim. 

Dah masuk February 2015. Dah habis dah January. Padilah pon dah masuk 29tahun semalam. 

Last weekend, ada kat kampung. Menunggu nak tidur on Ahad tu, cakap dengan Husband; 
Esok dah 29 tahun. Takde ape2 pon pencapaian hidup. 

Husband cakap; 
Ape pula tak ade ape2. Dah kawin, rumah kite dah beli, harta sikit2 ade kan. Tu, anak awak dah dua, lagi bernilai dari benda laen kot. krik krik krik. 
Tu la Husband Padilah, tak jenis manis2, tak jenis manja2. Cakap direct je, tapi bagus la. Menyedorkan bini dia ni dari awangan2. Hahaha 

HARTA
 Semalam pagi, lepas subuh Husband tak bersiap2 pon nak pergi kerja. Dia cakap nak cuti lah. tak tau la cuti sebab Padilah birthday ke ape kan. Padilah assume dia nak bawak jalan2 aje lah. Walaupon pagi tu dia malas2 je nak layan bila ajak keluar.

Tapi dia mandikan Wafiy, layan Nana. Tunggu Nana dalam bilik tandas nak poo2. Mengambil alih sebahagian tugas Padilah di waktu pagi. Padilah lepas lipat kain bergolek atas katil kejap. Hi hi hi.


Petangnya, keluar ke ECM, jalan2 pusing2. Pegi makan muffin kat cb, my friend Ieda bagi one slice cheese cake. Consider  cake birthday aje lah, ye dak? Haha. Pergi Daiso beli cake pan. Dah nak magrib, bungkus KFC balik makan dengan Nenek. Dah, cukup happy dah. 

Alhamdulillah untuk usia 29 tahun ni. Semoga bermanfaat. Semoga jadi isteri dan mak yang lebih baik, dan amal ibadah bertambah2. Amin. 

Friday, November 21, 2014

Menimbang anak dan diri

Assalamualaikum! 

Well, Wafiy dah sebulan, so hari Isnin pegi check up kat Klinik Desa kat rumah ni je. Ambik 1mo injection, timbang ukur tinggi semua lah kan.  Biasa je lah. Cuma part timbang tu mak dia excited sikit nak tau. Haha Budak Wafiy nigain 1.5kg dari birth weight dia. Patut la rasa semangat sangat badan dia naik. Masa kakak aritu keluar besar lepas tu sikit2 je naik. Wafiy ni ade harapan nak tambah berat banyak2 ni. Hehe 


Lepas tu Padilah pulak kena timbang berat. Kohkohkoh. Bencinye kitewwww. Hahaha 
Lepas beranak ni rasa macam ehhh kurus dahh kurus dah. Tapi biasala taktau berapa berat kan. Hari tu masa cek jaundice sekali pon tak tertimbang berat badan. Sekali timbang, hncur hatiku. Haha 

Masa Nana 3kg tertinggal, masa Wafiy ni pon 3kg tertinggallllllll. Dah boleh buat calculation sendiri dah ni kalau ade nak 5. T________T 

Hari ni, Jumaat pergi Klinik Kesihatan pulak untuk follow up result Wafiy. Haritu dia  prolonged jaundice, so masa 15hari ambik sample darah. Hari ni doc review lah. Katanya hati darah semua OK. Tapiii, hari tu sampling bag untuk air kencing tak ada, dah habis. So tak ambik pon sample urine. Tadi kena la ambik urine dia. Wafiy pulak jenis pampers tak pernah bersih. Ade je la isi. Lepas tukarkan baru terus dia poo lagi. Last2 dia kena pakai pampers kakak. Padilah pon bijak bawak 1 pc je pampers adik. Hewhew. 


Alhamdulillah, result urine dia pon normal. So by 930am dah siap. Kemaen awal tau. Tadi x ramai orang pun. Biasa hari jumaat, hazabbb nak menunggu turn :D 

Oh ye, tadi timbang lagi sekali kat KK. Memang sama beratnya. Tam yah la feeling penimbang klinik kat rumah ni rosak ye. Hahahaha shedehhh. 

Sunday, November 16, 2014

Wafiy 1month!


16 Oktober - 16 November 

Sebulan dah si handsome ibu ni! Esok kena pegi klinik ye budak mutak. Tu bawah tu medal Daddy, finisher.Good start Daddy, lepas ni boleh join run banyak2 lagi :) 


Saturday, November 15, 2014

Ditinggal Ariana


This weekend kan ada Penang International Bridge Run tuh. Padilah dah tolong registerkan untuk Husband masa bulan 3 kot. Lupe dah den. Sebelum beranak dah berdrama sebab kan masih dalam pantang la kira nya, sedih giteww laki  nak tinggalkan. Huhu 

Tapi lepas bersalin tu, Bila Husband confirmkan balik yang dia nak pergi for the run, Padilah suggest bawaklah Ariana sekali since dia cakap nak bawak mak nganpak mertua. Mula2 macam serius ke nak suruh bawak Nana kan, sebab dorang nak pergi 2 malam. Padilah kan mana la berpisah dengan Nana kecuali kerja malam aritu and masa bersalin Wafiy. Tu pon Nana tak sedar mak dia tak ada. Tak sempat la nak drama bagai. 

So subuh Jumaat tu pack kan baju2 dia, dasar Padilah kan semua last minit. Bila susun baju tu rasa sedih pulak. Risau nanti cemana la minah tu nak tidur, nak susu etc. Lagi sedih sebab siang khamis tu Husband cakap masa Padilah ikat rambut Nana, Nanti siapa la nak ikatkan rambut dia kan. Wah laki pon drama, makin la mak sedih. 

Husband bertolak dari rumah, balik KT dulu amik adik and parents dia, lepas tu baru gerak ke Penang dari sana. Ni masa nak pergi ni hujan, si Nana sempat la macam2 sebelum pergi tu. Bila dah turun dari rumh tu, dia lambai2 pastu cakap esok Nana balik ye. Ewahh, konfiden. T_T 


Dorang sampai Butterworth 1030malam kot. Jam 11 macam tu Husband call, cakap dengan Nana dia sibuk2 bagitau dia makan mi. Sambil tengok Upin Ipin. Ckap pon sekejap je sebab sibbuk nak main dengan pok Amir la tu. 

Tidur malam tadi, bangun2 tukar pampers Wafiy tu biasa la kan. Masa nak tidur tengok katil rasa luas nye lahai. Biasa sempit je. Lepas tu bila terjaga je teringat Nana, cemana la dia tidur tu kat sana. Iskk.. Bangun subuh tadi, Husband wasap. 


aaaaaaaaaa nangis.
Biasa la kan dia nak tidur nak kena  gentel perut Ibu, kalau malam2 dia terjaga pun kadang2 nangis nak peluk. Haihh. Kesian anak den.Sobsob.

Terasa la kan. Biar la bersempit2, sebab adik pon taknak tidur dalam katil dia. Padilah kadang2 tidur kat kaki je. Nana sedar2 kang kaki dia atas perut Husband lah, atas muka Padilah lah ape lah. Tapi bila tak dak ni uiiii. Rasa kehilangan. Hukkkk

Tak apalahhh.
survived one night. Malam ni lagi satu malam. Harap2 dia ok lah.
(mak dia biasa la drama.huhu)

Tuesday, November 11, 2014

Anak dua


First born tu dah 2 hari demam. Eh hari ni masuk hari ke tiga la. Pagi sabtu dia ikut Husband pergi tournament bowling. Malam tu balik dia panas2 badan menangis2. Hari ahad start batuk teruk, malam badan on off lagi panasnya. 

Pagi semalam Husband bawak ke klinik. Merasa kena neb, doc cakap batuk teruk sangat. Mesti luka dah tu tekak dia. Sebab batuk bunyi teruk beno. Kalau batuk pulak tu, mesti menangis2 taknak stop. Sabor aje lahm dia trauma sebab aritu batuk terus muntah rasanya. 

Sejak beradik ni, dah dua kali Nana demam. Cakap kat Husband sebab dia tak terjaga ke? Husband cakap tak de la. Ni sebab cuaca ni, kejap panas krjap hujan bagai. Badan dia pon tak tahan.  

Ye lah bang. 
Tapi mak dia ni tetap rasa macam dia demam2 sebab terabai sobssss. 

Haih. Masih dalam mood nak adapt kehidupan ada anak 2 ni. Sorang tidur, sorang berjaga. Dah adik tidur, kakak bangun kacau la ape lagi. Malam2 kalau Nana terjaga, duk tegur2 adik. Cium sana sini, adik terjaga dah mak dia menangis. Haha 

Ariana tak buat adik dia, cuma sekali je baru dia gigit jari. Tu pon rasenye sebab dia geram. Yang lain2 masa, dia sayang2 peluk2 cium dahi pipi perut etc. Tapi dengan ibu dia ni, nampak la macam merajuk. Sekarang lebih prefer daddy. Dulu2 pon prefer daddy, tapi sekarang more obvious. Lagi2 sejak suruh daddy bawak dia keluar, bawak berjalan segala. Entah2 dia rasa ibu dah tak sayang dia. Tskk. 

Lagi satu, dia kan ada habit gentel perut. Kalau adik nak menyusu, masa tu dia nak.menyusu jugak. Ha jaga la dia pon tolak2 adiknya. Abis kena la marah. Dah merajukkk. Aiyohh. Kesian. Tapi dia macam tunjuk perasaan makin kita tegur makin dia buat. 

Kadang2 ada rasa macam sebenarnya tak ready pegang title mak anak dua. Ewah tak ready katanya. Tapi percaya lah, prepare macam mana pon, mesti akan ada terasa2 bila da ada 2 orang untuk di jaga ni. Harap2 lepas ni mampu bahagi perhatian untuk anak sebaik2 nye. Taknak la nanti kakak nana asek terasa je. 

Tapi entah2 nana x ape2. Mak die je feeling2 sangat ni kan. Sobssss


Monday, November 10, 2014

Buku resipi berpantang Yeay!

Sebelum bersalin, tak teringat langsung pasal makanan2 ke ape untuk berpantang. Yang dalam otak,nak makan ape sebelum bersalin sebab lepas tu tak boleh makan 2 bulan. Hahaha. Bila dah melahirkan (cewah melahirkan katenye) baru la sibuk2 nak mencari resipi masakan berpantang. Menggelupur google resipi tiap2 hari bak kata emak. 

Seminggu awal lepas balik dari hospital tu, memang emak masakkan ikan bakar, ayam masak asam, ikan masak asam, pakej setiap kali makan dengan sayur sawi masak air. Nak tambah kan halia dengan lada hitam pon tak berani sebab nurse dah pesan jangan makan lagi sebab Wafiy jaundice. Itu je la resipi duk ulang2 sampai la dah nak masuk hujung second week pantang tu. Hari ke berapa ntah baru la emak ada ke pasar malam, mintak belikan ikan tenggiri. Dapat la masak ikut resipi dalam google yang pertama, Ikan tenggiri masak halia. Oh masa ni dah hari ke 15 sebab Wafiy dah lepas ambik darah prolonged jaundice. 


Masa tu jugak la dah jumpa resipi2 pantang yang agak best kat Kebun Sejemput.  Ya Allah idola sangat blog tuh, masak pon best2, tanam2 pon menjadik, rumah pon kemas, wahhhh sangat. Terus bookmark sebagai blog kesukaan. Haha. Dari blog tu jugak la tau pasal buku resipi berpantang ni, abis dah ownerblog tu asik duk ulang nama buku tu je kan.  Bila dah carik2, jumpa la 2 buku ni keluaran Karangkraf. Ape lagi, terus la order. Nak mintak Husband carik kat bookstore macam harapan sangat. Jadi tunggu la seminggu dengan sabar. Masa order buku tu hari Ahad, hari Rabu buku sampai ke rumah. Tak de la lama sangat kan? Ok la tu. 


Kompilasi Hidangan Berpantang; Harga RM7 less RM5.70 
Berpantang Cara Alami: harga RM14.50 Less RM 12.33 
postage rm7.50 hahaha cisssss lagi mahal dari buku tau! 

Lepas dapat buku, ni resipi pertama dicuba. Ewahhh. Kebetulan hari Jumaat ada pasar malam, mintak emak belikan ikan merah. Jadi masak kukus berhalia. Resipi tu alter2 sendiri la tak ikut sangat sukatan die kan. Sebab dia bagi macam portion untuk sorang makan. Yang ni masak sekali dengan orang laen,mane tau teringin jugak nak makan masakan berpantang haha 


Hari ni masak resipi Ayam pulak. Duduk bergaduh nak masak ayam macam mana, sebab dia ada banyak jugak resipi ayam bakar. Nak buat ayam bakar sos percik pon malas nak bersantan bagai, last2 jadi la ayam bakar lada hitam dengan madu ni aje. 

Bukan Padilah makan semua, awas! Hahaha 

Lepas ni mesti cuba resipi lain, InsyaAllah. Tapi, I cheat,haha. Mesti la resipi ikan haruan ke apa Padilah tak masak. Sebab tak reti makan haruan. Wiwiwiwi. Cuba resipi dia substitute dengan ikan2 lain aje lah. Takde makna nya nak makan lempoyang dan ikan bilis, lempoyang tu hape pon Padilah taktau. Haha 


Buku Berpantang Cara Alami tu, serius best! Complete penjagaan lepas bersalin, dari berurut, tungku, masalah waktu berpantang ni semua cover. Bagi solution lagi, InsyaAllah semua boleh dicuba. Sebab most resipi dan petua dia memang guna bagai2 yang ada kat dapur je. Ye lah dah nama pon resipi melayu kita kan,takkan la tetiba nak guna cendawn portobello pulak kan huhuhu
Bab penyusuan pon cover sekali, Ya Allah kenapa la tak jumpa buku ni masa mengandung Nana! Sebab dulu2 banyak jugak masalah penyusuan kan. Mastisis la, teknik marmet tu pon dah berapa bulan pam baru la Padilah mengetahuinya. Hahaha. Buku ni memang bagi info lah. Tak banyak pon memang akan dapat cover idea2 dia semua. InsyaAllah buku ni akan dipass2 ke mak2 timor Leste yang mengandung berderet2 tu kan. Taun depan pon dah ade peserta, Put ngn Hana Sopelia. hahahaha 


Disclaimer: Cara berpantang mungkin lain2 bagi setiap orang. Lagi2 bab makan. Macam contoh,ade orang tak boleh makan ayam sepanjang tempoh pantang. Ade orang tak kisah. Mak Padilah dia tak pantang sangat kot masa dulu2, jadi bila turn anak dia ni, dia cakap ape2 kalau nak makan,rasa la sikit2. Kalau nak lebih2 karang yang sakit bukan mak. Hewhewhew. 

Kalau balik rumah mak mertua, hari ke 43 pon dia suruh Padilah berstokin lagi uolsss! Husband cakap mak dia 44 ari tu pon bersalai lagi. Gugugu. 

Ok tu je, tata! :) 

Wednesday, November 5, 2014

Day 21 berpantang

Sunday, November 2, 2014

Lauk berpantang day 18

Tetibe nak update resipi berpantang kan. Hahaha. Motip? Supaya kalau beranak di masa depan boleh refer balik. *krikkk krikk krikk
Sup ayam dengan carrot sajer. Patutnya letak rempah2 banyak tapi sebab Wafiy prolonged jaundice tak letak sangat lah.
Isi ayam
Carrot potong baji
2 ulas bawang putih ketuk
Sebiji bawang merah hiris
Halia 1 inch hiris, sebab nak bagi rasa je
Rempah sup bunjut
Black pepper sikit
Daun sup
Bawang goreng
Carrot enak amat sebab husband belikan carrot muda. Huhi. Nak habis sebatang tu padilah makan.

Tak sabar nak makan malam pulak. Hahahaha

Tuesday, October 28, 2014

Happy Anniversary!

28 Oktober 2011- 28 Oktober 2014.


Thursday, February 5, 2015

PTPTN; kurangkan baki pinjaman guna akaun 2 KWSP


Bismillahirahmanirahim. 

Last time kan PTPTN buat promosi bayaran balik sehingga hujung tahun 2014. Siapa2 yang lunaskan pinjaman akan dapat rebate sebanyak 20% dari nilai pinjaman. Banyak tuhhhh. Padilah asyik la terngiang2 dengan iklan PTPTN tu. Lagi satu bab yang terngiang2 adalah, yang iklan kat radio cakap;Hutang langsai, hidup berkat. Krik krikk. Cakap kat Husband, sentap lah dengar iklan tu sebab tak bayar PTPTN lagi. Hahaha. 

Masa mula bekerja, gaji 1st Padilah adalah sebanyak 1k. Dah tolak2 epf semua, ada la 8ratus kot tinggal. Hehehe. Masa tu kumpul duet untuk kahwin. Lepas kahwin, tukar kerja, gaji dapat by hand. Masa tu dah pakai kereta. Pon tak bayar jugak. And kerja terakhir sebelum jadi suri rumah ni, status kerja adalah temporary. Pon liat nak membayar. Alasan banyak kan? Malu sendiri je rasa. 

Ada cakap kat Husband, if dapat kerja tetap lepas ni, InsyaAllah nak buat potongan gaji untuk bayaran PTPTN. Tapi akan kerja balik tu tak tau lah bila kan. Takpe lah, semoga dapat langsaikan hutang2 ni secepat mungkin, Amin. 

Ok, Padilah buat bayaran PTPTN ni guna Akaun II KWSP. Akaun I tak boleh usik kan. Akaun II ni keluarkan untuk downpayment rumah, buat bayaran mengurangkan pinjaman perumahan pon boleh. Adik Padilah buat untuk bayaran sambung belajar jugak. Buat bayar yuran lah, dia dah tetap penjawat awam, jadi akaun II ni buat untuk habiskan study saja. 
  • First step kena pegi PTPTN, minta penyata pinjaman yang terkini. Masa buat tu awal Januari. Pegawai dia tanya bila nak pergi KWSP, sebab kalau lebih dari bulan tu, jumlah baki kan dah  lain. So, penyata tu valid untuk bulan yang dinyatakan aje. Penyata dari print website tak valid sebab pegawai PTPTN akan sahkan dulu penyata untuk KWSP tu. 
  • Salinan surat perjanjian pinjaman PTPTN. Yang kita sign awal2 dulu tu. Padilah punya dah hilang, jadi bayar RM90 untuk salinan dari PTPTN. Dia siap print, sign sah salinan benar dari pegawai PTPTN jugak. 
  • Borang 9(H) dari KWSP. Borang ni isi dengan pen hitam, kepilkan sekali dengan dokumen2 laen yang dia mintak. Borang ni boleh isi online, jadi bila print details dah ada. Atau print blank form isi sendiri. Kalau pergi pejabat KWSP pon boleh ambik secara percuma. Tapi elok isi siap2 sebelum ke pejabat dia kan? 
  • Salinan IC depan dan belakang. 
  • Salinan skroll Ijazah (Atau ape2 peringkat yang kita guna untuk belajar tu lah kan) 
Ada lagi dokumen2 lain kalau dengan tujuan lain, tapi untuk yang Padilah buat, cuma 5 dokumen kat atas je. Buat salinan 2 copy, satu bagi KWSP. Satu lagi Padilah simpan untuk rujukan nanti.

Urusan kat kaunter KWSP pon kejap je. Pegawai cek dokumen, dahsiap semua dia tanya berapa nilai nak keluarkan dari akaunII, lepas tu cap jari. Dah siap. Dia cakap KWSP akan bayar ke PTPTN dalam masa 30 hari. Tapi lepas 3 4 hari buat urusan kat KWSP, pegawai dari PTPTN call and bagitau payment dah masuk. Lepas tu minggu depannya, surat penyata dari KWSP dah sampai rumah. submit dokument on 7th Jan, surat penyata date 13th Jan. Kejap je process nya. 



Mula2 rasa macam, hmm nak buat ke sebab tak dapat bayar habis pon kan. Nilai akaun II Padilah cuma separuh dari nilai pinjaman PTPTN. Kalau bayar habis semua,dapat rebate 20% hari tu dari nilai seluruh pinjaman. Tapi mane la nak carik lagi separuh kan. takpe lah, lepas ni kalau naik interest dia pon, naik dari nilai separuh je. bukan nilai pinjaman penuh dah. (Huhuhuhu sedapkan hati sendiri). 

Tuesday, February 3, 2015

Saya 29, saya OK!

Bismillahirahmanirahim. 

Dah masuk February 2015. Dah habis dah January. Padilah pon dah masuk 29tahun semalam. 

Last weekend, ada kat kampung. Menunggu nak tidur on Ahad tu, cakap dengan Husband; 
Esok dah 29 tahun. Takde ape2 pon pencapaian hidup. 

Husband cakap; 
Ape pula tak ade ape2. Dah kawin, rumah kite dah beli, harta sikit2 ade kan. Tu, anak awak dah dua, lagi bernilai dari benda laen kot. krik krik krik. 
Tu la Husband Padilah, tak jenis manis2, tak jenis manja2. Cakap direct je, tapi bagus la. Menyedorkan bini dia ni dari awangan2. Hahaha 

HARTA
 Semalam pagi, lepas subuh Husband tak bersiap2 pon nak pergi kerja. Dia cakap nak cuti lah. tak tau la cuti sebab Padilah birthday ke ape kan. Padilah assume dia nak bawak jalan2 aje lah. Walaupon pagi tu dia malas2 je nak layan bila ajak keluar.

Tapi dia mandikan Wafiy, layan Nana. Tunggu Nana dalam bilik tandas nak poo2. Mengambil alih sebahagian tugas Padilah di waktu pagi. Padilah lepas lipat kain bergolek atas katil kejap. Hi hi hi.


Petangnya, keluar ke ECM, jalan2 pusing2. Pegi makan muffin kat cb, my friend Ieda bagi one slice cheese cake. Consider  cake birthday aje lah, ye dak? Haha. Pergi Daiso beli cake pan. Dah nak magrib, bungkus KFC balik makan dengan Nenek. Dah, cukup happy dah. 

Alhamdulillah untuk usia 29 tahun ni. Semoga bermanfaat. Semoga jadi isteri dan mak yang lebih baik, dan amal ibadah bertambah2. Amin. 

Friday, November 21, 2014

Menimbang anak dan diri

Assalamualaikum! 

Well, Wafiy dah sebulan, so hari Isnin pegi check up kat Klinik Desa kat rumah ni je. Ambik 1mo injection, timbang ukur tinggi semua lah kan.  Biasa je lah. Cuma part timbang tu mak dia excited sikit nak tau. Haha Budak Wafiy nigain 1.5kg dari birth weight dia. Patut la rasa semangat sangat badan dia naik. Masa kakak aritu keluar besar lepas tu sikit2 je naik. Wafiy ni ade harapan nak tambah berat banyak2 ni. Hehe 


Lepas tu Padilah pulak kena timbang berat. Kohkohkoh. Bencinye kitewwww. Hahaha 
Lepas beranak ni rasa macam ehhh kurus dahh kurus dah. Tapi biasala taktau berapa berat kan. Hari tu masa cek jaundice sekali pon tak tertimbang berat badan. Sekali timbang, hncur hatiku. Haha 

Masa Nana 3kg tertinggal, masa Wafiy ni pon 3kg tertinggallllllll. Dah boleh buat calculation sendiri dah ni kalau ade nak 5. T________T 

Hari ni, Jumaat pergi Klinik Kesihatan pulak untuk follow up result Wafiy. Haritu dia  prolonged jaundice, so masa 15hari ambik sample darah. Hari ni doc review lah. Katanya hati darah semua OK. Tapiii, hari tu sampling bag untuk air kencing tak ada, dah habis. So tak ambik pon sample urine. Tadi kena la ambik urine dia. Wafiy pulak jenis pampers tak pernah bersih. Ade je la isi. Lepas tukarkan baru terus dia poo lagi. Last2 dia kena pakai pampers kakak. Padilah pon bijak bawak 1 pc je pampers adik. Hewhew. 


Alhamdulillah, result urine dia pon normal. So by 930am dah siap. Kemaen awal tau. Tadi x ramai orang pun. Biasa hari jumaat, hazabbb nak menunggu turn :D 

Oh ye, tadi timbang lagi sekali kat KK. Memang sama beratnya. Tam yah la feeling penimbang klinik kat rumah ni rosak ye. Hahahaha shedehhh. 

Sunday, November 16, 2014

Wafiy 1month!


16 Oktober - 16 November 

Sebulan dah si handsome ibu ni! Esok kena pegi klinik ye budak mutak. Tu bawah tu medal Daddy, finisher.Good start Daddy, lepas ni boleh join run banyak2 lagi :) 


Saturday, November 15, 2014

Ditinggal Ariana


This weekend kan ada Penang International Bridge Run tuh. Padilah dah tolong registerkan untuk Husband masa bulan 3 kot. Lupe dah den. Sebelum beranak dah berdrama sebab kan masih dalam pantang la kira nya, sedih giteww laki  nak tinggalkan. Huhu 

Tapi lepas bersalin tu, Bila Husband confirmkan balik yang dia nak pergi for the run, Padilah suggest bawaklah Ariana sekali since dia cakap nak bawak mak nganpak mertua. Mula2 macam serius ke nak suruh bawak Nana kan, sebab dorang nak pergi 2 malam. Padilah kan mana la berpisah dengan Nana kecuali kerja malam aritu and masa bersalin Wafiy. Tu pon Nana tak sedar mak dia tak ada. Tak sempat la nak drama bagai. 

So subuh Jumaat tu pack kan baju2 dia, dasar Padilah kan semua last minit. Bila susun baju tu rasa sedih pulak. Risau nanti cemana la minah tu nak tidur, nak susu etc. Lagi sedih sebab siang khamis tu Husband cakap masa Padilah ikat rambut Nana, Nanti siapa la nak ikatkan rambut dia kan. Wah laki pon drama, makin la mak sedih. 

Husband bertolak dari rumah, balik KT dulu amik adik and parents dia, lepas tu baru gerak ke Penang dari sana. Ni masa nak pergi ni hujan, si Nana sempat la macam2 sebelum pergi tu. Bila dah turun dari rumh tu, dia lambai2 pastu cakap esok Nana balik ye. Ewahh, konfiden. T_T 


Dorang sampai Butterworth 1030malam kot. Jam 11 macam tu Husband call, cakap dengan Nana dia sibuk2 bagitau dia makan mi. Sambil tengok Upin Ipin. Ckap pon sekejap je sebab sibbuk nak main dengan pok Amir la tu. 

Tidur malam tadi, bangun2 tukar pampers Wafiy tu biasa la kan. Masa nak tidur tengok katil rasa luas nye lahai. Biasa sempit je. Lepas tu bila terjaga je teringat Nana, cemana la dia tidur tu kat sana. Iskk.. Bangun subuh tadi, Husband wasap. 


aaaaaaaaaa nangis.
Biasa la kan dia nak tidur nak kena  gentel perut Ibu, kalau malam2 dia terjaga pun kadang2 nangis nak peluk. Haihh. Kesian anak den.Sobsob.

Terasa la kan. Biar la bersempit2, sebab adik pon taknak tidur dalam katil dia. Padilah kadang2 tidur kat kaki je. Nana sedar2 kang kaki dia atas perut Husband lah, atas muka Padilah lah ape lah. Tapi bila tak dak ni uiiii. Rasa kehilangan. Hukkkk

Tak apalahhh.
survived one night. Malam ni lagi satu malam. Harap2 dia ok lah.
(mak dia biasa la drama.huhu)

Tuesday, November 11, 2014

Anak dua


First born tu dah 2 hari demam. Eh hari ni masuk hari ke tiga la. Pagi sabtu dia ikut Husband pergi tournament bowling. Malam tu balik dia panas2 badan menangis2. Hari ahad start batuk teruk, malam badan on off lagi panasnya. 

Pagi semalam Husband bawak ke klinik. Merasa kena neb, doc cakap batuk teruk sangat. Mesti luka dah tu tekak dia. Sebab batuk bunyi teruk beno. Kalau batuk pulak tu, mesti menangis2 taknak stop. Sabor aje lahm dia trauma sebab aritu batuk terus muntah rasanya. 

Sejak beradik ni, dah dua kali Nana demam. Cakap kat Husband sebab dia tak terjaga ke? Husband cakap tak de la. Ni sebab cuaca ni, kejap panas krjap hujan bagai. Badan dia pon tak tahan.  

Ye lah bang. 
Tapi mak dia ni tetap rasa macam dia demam2 sebab terabai sobssss. 

Haih. Masih dalam mood nak adapt kehidupan ada anak 2 ni. Sorang tidur, sorang berjaga. Dah adik tidur, kakak bangun kacau la ape lagi. Malam2 kalau Nana terjaga, duk tegur2 adik. Cium sana sini, adik terjaga dah mak dia menangis. Haha 

Ariana tak buat adik dia, cuma sekali je baru dia gigit jari. Tu pon rasenye sebab dia geram. Yang lain2 masa, dia sayang2 peluk2 cium dahi pipi perut etc. Tapi dengan ibu dia ni, nampak la macam merajuk. Sekarang lebih prefer daddy. Dulu2 pon prefer daddy, tapi sekarang more obvious. Lagi2 sejak suruh daddy bawak dia keluar, bawak berjalan segala. Entah2 dia rasa ibu dah tak sayang dia. Tskk. 

Lagi satu, dia kan ada habit gentel perut. Kalau adik nak menyusu, masa tu dia nak.menyusu jugak. Ha jaga la dia pon tolak2 adiknya. Abis kena la marah. Dah merajukkk. Aiyohh. Kesian. Tapi dia macam tunjuk perasaan makin kita tegur makin dia buat. 

Kadang2 ada rasa macam sebenarnya tak ready pegang title mak anak dua. Ewah tak ready katanya. Tapi percaya lah, prepare macam mana pon, mesti akan ada terasa2 bila da ada 2 orang untuk di jaga ni. Harap2 lepas ni mampu bahagi perhatian untuk anak sebaik2 nye. Taknak la nanti kakak nana asek terasa je. 

Tapi entah2 nana x ape2. Mak die je feeling2 sangat ni kan. Sobssss


Monday, November 10, 2014

Buku resipi berpantang Yeay!

Sebelum bersalin, tak teringat langsung pasal makanan2 ke ape untuk berpantang. Yang dalam otak,nak makan ape sebelum bersalin sebab lepas tu tak boleh makan 2 bulan. Hahaha. Bila dah melahirkan (cewah melahirkan katenye) baru la sibuk2 nak mencari resipi masakan berpantang. Menggelupur google resipi tiap2 hari bak kata emak. 

Seminggu awal lepas balik dari hospital tu, memang emak masakkan ikan bakar, ayam masak asam, ikan masak asam, pakej setiap kali makan dengan sayur sawi masak air. Nak tambah kan halia dengan lada hitam pon tak berani sebab nurse dah pesan jangan makan lagi sebab Wafiy jaundice. Itu je la resipi duk ulang2 sampai la dah nak masuk hujung second week pantang tu. Hari ke berapa ntah baru la emak ada ke pasar malam, mintak belikan ikan tenggiri. Dapat la masak ikut resipi dalam google yang pertama, Ikan tenggiri masak halia. Oh masa ni dah hari ke 15 sebab Wafiy dah lepas ambik darah prolonged jaundice. 


Masa tu jugak la dah jumpa resipi2 pantang yang agak best kat Kebun Sejemput.  Ya Allah idola sangat blog tuh, masak pon best2, tanam2 pon menjadik, rumah pon kemas, wahhhh sangat. Terus bookmark sebagai blog kesukaan. Haha. Dari blog tu jugak la tau pasal buku resipi berpantang ni, abis dah ownerblog tu asik duk ulang nama buku tu je kan.  Bila dah carik2, jumpa la 2 buku ni keluaran Karangkraf. Ape lagi, terus la order. Nak mintak Husband carik kat bookstore macam harapan sangat. Jadi tunggu la seminggu dengan sabar. Masa order buku tu hari Ahad, hari Rabu buku sampai ke rumah. Tak de la lama sangat kan? Ok la tu. 


Kompilasi Hidangan Berpantang; Harga RM7 less RM5.70 
Berpantang Cara Alami: harga RM14.50 Less RM 12.33 
postage rm7.50 hahaha cisssss lagi mahal dari buku tau! 

Lepas dapat buku, ni resipi pertama dicuba. Ewahhh. Kebetulan hari Jumaat ada pasar malam, mintak emak belikan ikan merah. Jadi masak kukus berhalia. Resipi tu alter2 sendiri la tak ikut sangat sukatan die kan. Sebab dia bagi macam portion untuk sorang makan. Yang ni masak sekali dengan orang laen,mane tau teringin jugak nak makan masakan berpantang haha 


Hari ni masak resipi Ayam pulak. Duduk bergaduh nak masak ayam macam mana, sebab dia ada banyak jugak resipi ayam bakar. Nak buat ayam bakar sos percik pon malas nak bersantan bagai, last2 jadi la ayam bakar lada hitam dengan madu ni aje. 

Bukan Padilah makan semua, awas! Hahaha 

Lepas ni mesti cuba resipi lain, InsyaAllah. Tapi, I cheat,haha. Mesti la resipi ikan haruan ke apa Padilah tak masak. Sebab tak reti makan haruan. Wiwiwiwi. Cuba resipi dia substitute dengan ikan2 lain aje lah. Takde makna nya nak makan lempoyang dan ikan bilis, lempoyang tu hape pon Padilah taktau. Haha 


Buku Berpantang Cara Alami tu, serius best! Complete penjagaan lepas bersalin, dari berurut, tungku, masalah waktu berpantang ni semua cover. Bagi solution lagi, InsyaAllah semua boleh dicuba. Sebab most resipi dan petua dia memang guna bagai2 yang ada kat dapur je. Ye lah dah nama pon resipi melayu kita kan,takkan la tetiba nak guna cendawn portobello pulak kan huhuhu
Bab penyusuan pon cover sekali, Ya Allah kenapa la tak jumpa buku ni masa mengandung Nana! Sebab dulu2 banyak jugak masalah penyusuan kan. Mastisis la, teknik marmet tu pon dah berapa bulan pam baru la Padilah mengetahuinya. Hahaha. Buku ni memang bagi info lah. Tak banyak pon memang akan dapat cover idea2 dia semua. InsyaAllah buku ni akan dipass2 ke mak2 timor Leste yang mengandung berderet2 tu kan. Taun depan pon dah ade peserta, Put ngn Hana Sopelia. hahahaha 


Disclaimer: Cara berpantang mungkin lain2 bagi setiap orang. Lagi2 bab makan. Macam contoh,ade orang tak boleh makan ayam sepanjang tempoh pantang. Ade orang tak kisah. Mak Padilah dia tak pantang sangat kot masa dulu2, jadi bila turn anak dia ni, dia cakap ape2 kalau nak makan,rasa la sikit2. Kalau nak lebih2 karang yang sakit bukan mak. Hewhewhew. 

Kalau balik rumah mak mertua, hari ke 43 pon dia suruh Padilah berstokin lagi uolsss! Husband cakap mak dia 44 ari tu pon bersalai lagi. Gugugu. 

Ok tu je, tata! :) 

Wednesday, November 5, 2014

Sunday, November 2, 2014

Lauk berpantang day 18

Tetibe nak update resipi berpantang kan. Hahaha. Motip? Supaya kalau beranak di masa depan boleh refer balik. *krikkk krikk krikk
Sup ayam dengan carrot sajer. Patutnya letak rempah2 banyak tapi sebab Wafiy prolonged jaundice tak letak sangat lah.
Isi ayam
Carrot potong baji
2 ulas bawang putih ketuk
Sebiji bawang merah hiris
Halia 1 inch hiris, sebab nak bagi rasa je
Rempah sup bunjut
Black pepper sikit
Daun sup
Bawang goreng
Carrot enak amat sebab husband belikan carrot muda. Huhi. Nak habis sebatang tu padilah makan.

Tak sabar nak makan malam pulak. Hahahaha

Tuesday, October 28, 2014

Happy Anniversary!

28 Oktober 2011- 28 Oktober 2014.